Wywiady

Kucharz – praca dla pasjonatów podróżowania

Wiele osób wyjeżdżających za granicę w celach zarobkowych wybiera pracę w gastronomii. Popularna „praca na zmywaku” ma stosunkowo niski próg wejścia i daje możliwość rozwoju zawodowego dla tych, którzy wiążą swoją przyszłość z tą branżą.

Atutem pracy w gastronomii może być także atrakcyjna lokalizacja miejsca pracy. Zatrudnienie bardzo często można znaleźć w regionach chętnie odwiedzanych przez turystów. To świetna możliwość połączenia dobrego zarobku ze zwiedzaniem ciekawych miejsc.

W PowerJobs współpracujemy z wieloma hotelami oraz restauracjami we Francji, dla których zatrudniamy pomocników kuchennych, kucharzy, szefów kuchni czy kelnerów. Za pośrednictwem naszej agencji można pracować zarówno w kuchniach renomowanych hoteli, restauracjach położonych w miejscowościach turystycznych, a także w bistrach czy obiektach klubów sportowych.

Pan Maciej, kucharz pracujący we Francji za pośrednictwem PowerJobs, opowiedział nam o swojej codziennej pracy, różnicach między obiektami gastronomicznymi, w których pracował oraz o tym, jak spędza czas wolny.

Początki pracy w gastronomii

Klaudia Napiontek, PowerJobs: Dzień dobry Panie Macieju. Bardzo dziękuję, że zgodził się Pan poświęcić swój czas na rozmowę.

Maciej: Dzień dobry. Nie ma problemu, chętnie pozmawiam o mojej pracy.

K: Może zacznę od pytania, jak długo pracuje Pan w gastronomii i jak długo za pośrednictwem naszej agencji?

Maciej: W gastronomii pracuję około 6 lat, a z PowerJobs od 5 miesięcy.

K: Jak wyglądały Pana początki w tej branży? Od razu był Pan kucharzem, czy najpierw zajmował Pan stanowiska pomocnicze?

M: Zaczynałem klasycznie – od tak zwanego zmywaka. Potem pracowałem jako pomoc kuchenna, a obecnie jestem kucharzem.

K: Czyli krok po kroku przechodził Pan przez kolejne etapy. Pracował Pan już wcześniej za granicą, czy jest to pierwszy wyjazd?

M: Nie jest to moja pierwsza praca za granicą. Wcześniej pracowałem w Finlandii, Wielkiej Brytanii i Australii. Oczywiście pracowałem również w Polsce. Francja jest więc kolejnym krajem, do którego przyjechałem w celach zarobkowych. Lubię podróżować, dlatego dla mnie to bardzo fajne połączenie pracy z możliwością poznawania nowych miejsc.

K: Oczywiście, to duży plus pracy za granicą, który często podkreślają nasi pracownicy. Rozumiem, że w innych krajach też pracował Pan na kuchni?

M: Tak, cały czas pracuję w gastronomii.

K: Wróćmy do czasu, kiedy zdecydował się Pan na pracę kucharza we Francji za pośrednictwem PowerJobs. Jak znalazł Pan naszą ofertę?

M: Dowiedziałem się od kolegi, że wasza agencja ma wiele ofert pracy. Wszedłem na stronę internetową i kontaktowałem się już bezpośrednio z rekruterką, panią Joanną.

Przeczytaj również: Jak znaleźć pracę za granicą?

Jak pracuje się w restauracjach w innych krajach?

K: Ma Pan bogate doświadczenie w pracy w innych krajach. Jaka jest specyfika pracy kucharza we Francji? Czy różni się ona od pracy na tym stanowisku w innym kraju?

M: Trudno mi wskazać różnice, które są zależne od kraju. Bardziej można zauważyć różnice w zakresie typu lokalu. W restauracji w hotelu pięciogwiazdkowym trzeba utrzymywać wysoki poziom – liczba gwiazdek do tego zobowiązuje. Teraz pracuję w klubie golfowym, gdzie wygląda to zgoła inaczej. Praca w klubie przypomina standardem bistro, gdzie klient w przerwie gry przyjdzie sobie coś zjeść. Nie ma tu takiego standardu, jak w hotelu, w którym wcześniej pracowałem. Dlatego jestem zdania, że jakiekolwiek różnice w charakterze pracy wynikają właśnie z rodzaju lokalu.

K: To bardzo ważne spostrzeżenie. A czy według Pana osoba mająca doświadczenie tylko w pracy w Polsce, poradzi sobie za granicą?

M: Myślę, że tak. W Polsce pracowałem w bistro i praca tam nie różniła się za bardzo od tej, w której jestem obecnie.

K: Jak wygląda kwestia znajomości języka? Czy we Francji na stanowisku kucharza lub pomocnika trzeba znać język obcy?

M: Tak, znajomość języka jest konieczna. Najlepiej byłoby znać język francuski, ale jak najbardziej wystarczy znajomość języka angielskiego. Bez umiejętności komunikacji w innym języku byłoby bardzo trudno.

K: A jak jest u Pana ze znajomością języka? Zna Pan język angielski, czy francuski?

M: Znam język angielski. Francuskiego zacząłem się uczyć tu, na miejscu. Na razie znam kilka francuskich słówek, których używam na co dzień w kuchni. Jednak podstawowym językiem, jakim się posługuję, jest właśnie angielski.

K: Czy poza Panem w kuchni pracują Polacy lub osoby z innych krajów?

M: W hotelu pracowały 3 osoby z Polski. W obecnym miejscu pracuję z samymi Francuzami.

K: Francuzi są znani z niechęci do komunikacji w języku angielskim. Czy ze strony osób, z którymi Pan obecnie pracuje, nie ma problemu z komunikacją po angielsku?

M: Z tym jest różnie. Są osoby, które bez problemu rozmawiają w języku angielskim, ale są też tacy, którzy w ogóle nie chcą rozmawiać po angielsku. W pracy mamy osoby, które nie do końca znają angielski, ale jakoś próbują się porozumiewać. Podsumowując, nie mam większych problemów z komunikacją.

K: Pozostając jeszcze w temacie porozumiewania się – jaka ocenia Pan atmosferę w pracy?

M: Atmosfera jest dobra. Nie ma presji ze strony osób przełożonych. Pracujemy jako mała drużyna, w której każdy wykonuje swoje obowiązki. Nawzajem sobie pomagamy.

Codzienne obowiązki w pracy kucharza

K: Przejdźmy teraz do Pana codziennych obowiązków. Proszę powiedzieć, w przyrządzaniu jakich potraw czuje się Pan najpewniej?

M: Najlepiej czuję się w przygotowywaniu tak zwanej „kuchni zimnej”, czyli na przykład przystawek, sałatek, tatarów, deserów. Nie mam jednej ulubionej potrawy, którą lubię przygotowywać.

K: A ma Pan możliwość proponowania swoich potraw? Czy przyrządza się tylko dania, które znajdują się w menu lokalu?

M: W miejscach, w których dotąd pracowałem, przyrządzało się potrawy wskazane przez głównego szefa, bez możliwości realizacji własnych potraw. Oczywiście rozmawiamy o daniach, które przygotowywałem w poprzednich miejscach, dzielę się swoimi doświadczeniami, ale nie wiążą się one z dokonywaniem zmian w menu.

Potrawy w hotelu 5*

K: Jednak, jak rozumiem, praca kucharza za granicą daje duże możliwości rozwoju i uczenia się nowych rzeczy – w tym konkretnym przypadku nowych dań.

M: Zdecydowanie tak. Zwłaszcza praca w hotelu pięciogwiazdkowym nauczyła mnie nowych rzeczy. W obecnym miejscu, klubie golfowym, przygotowuję głównie te dania, które robiłem w przeszłości.

K: Chciałabym zapytać też o wymagania francuskich klientów – czy są oni bardziej wymagający od polskich?

M: Nie mam bezpośredniej styczności z klientami, ale nie spotkałem się nigdy z informacją zwrotną, że coś komuś nie smakowało. Tu oczywiście dużo zależy od poziomu lokalu. Jeśli chodzi o restaurację przy pięciogwiazdkowym hotelu, to wszystko musi być na tip-top – estetyka podania i smak potraw. Zdecydowanie większą wagę przykłada się wówczas do wyglądu potrawy na talerzu.

K: Pracując w gastronomii raczej trudno o wolny weekend. Jak ustalane są dni pracy i dni wolne?

M: Przygotowywany jest grafik i pracujemy według niego. Czasami pracuje się 8 dni pod rząd, czasem 5 dni, potem jest jeden lub dwa dni wolnego – różnie to bywa.

K: Ile godzin dziennie Pan pracuje?

M: Obecnie jest to 7 godzin, od 9.00 do 17.00 z półgodzinną przerwą w międzyczasie. Wcześniej, kiedy pracowałem w hotelu, godziny pracy były inne. Pracowałem w godzinach 10.00-15.00, po czym była przerwa, a następnie kontynuacja pracy od 18.30 do 22.30.

Jakie są wady i zalety pracy za granicą? Przeczytaj artykuł.

Zakwaterowanie i czas wolny za granicą

K: Przejdźmy do tematu zakwaterowania i wyżywienia. Czy mieszka Pan w pobliżu restauracji, w której Pan pracuje? I jak wygląda kwestia wyżywienia?

M: Przy restauracji jest obiekt dla personelu i tam mieszkam. Warunki są naprawdę w porządku. Mam własny pokój z łazienką, gdzie jest prysznic. Pokój nie jest duży, ale jest jednoosobowy, co dla mnie jest ważne. W pokoju mam małą lodówkę i mikrofalówkę, więc mam wszystko dla siebie. Wyżywienie jest we własnym zakresie, ale w godzinach pracy możemy zjeść to, co jest w restauracji.

K: A co po pracy? Jak spędza Pan swój czas wolny?

M: Zdecydowanie aktywnie. Korzystam z tego, że w pobliżu mieszkania jest plaża, jeżdżę na rowerze, zwiedzam. Klimat jest w miarę podobny do tego, który mamy w Polsce, chociaż zimy są łagodniejsze. Na razie jest bardzo ładnie i korzystam z pogody.

Kraj Loary

Poznaj nasze propozycje spędzenia wolnego czasu we Francji!

K: Zbliżamy się ku końcowi, więc zapytam jeszcze o złote rady dla osób wyjeżdżających do pracy za granicę. Na co, według Pana, mają się przygotować nowi pracownicy, co mają ze sobą zabrać, o co zapytać?

M: Na pewno warto zawsze dopytać o kwestie zakwaterowania, bo to ważna rzecz. Czy zakwaterowanie jest zapewnione, w jakiej odległości od miejsca pracy się znajduje. Dobrze jest zapytać, czy jest zapewnione wyżywienie w czasie pracy. Przed wyjazdem warto podszkolić się z języka francuskiego, bo to bardzo pomaga w codziennej komunikacji. Czasami przydaje się też pościel czy poduszki, ale trzeba dopytać przed wjazdem rekrutera, co jest potrzebne na zakwaterowaniu.

K: Na koniec proszę jeszcze powiedzieć, jak ocenia Pan kontakt z koordynatorem i rekruterem PowerJobs.

M: Wszystko oceniam na plus. Wynagrodzenie jest terminowe. Doceniam również komunikację. Przykładowo – kiedy ma do mnie przyjść jakaś paczka, dostaję wcześniej taką informację. Kiedy mam pytania, to też zawsze możliwie szybko otrzymuję odpowiedź.

K: Bardzo miło to słyszeć! Panie Macieju, dziękuję za rozmowę i życzę zadowolenia z dalszej współpracy, powodzenia!

M: Dziękuję również!

Kucharz – praca dla pasjonatów podróżowania pj article wywiad pokojowka

Pokojówka - praca, która pozwoli Ci zwiedzić świat!

Przeczytaj wywiad

Zapisz się do newslettera

Bądź na bieżąco z najnowszymi ofertami pracy, poradami i artykułami dotyczącymi możliwości rozwoju zawodowego. Newsletter wysyłamy raz w miesiącu.

    Na jaki adres mailowy chcesz otrzymywać newsletter?

    Jak mamy się do Ciebie zwracać?

    W związku z obowiązującymi przepisami dotyczącymi ochrony danych osobowych tj. Ustawą o ochronie danych osobowych z dnia 10 maja 2018 roku, jak również treścią Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy, że:

    1. Administratorem danych osobowych jest PowerJobs Sp. z o.o. z siedzibą w Katowicach, ul. Ściegiennego 3, 40-114 Katowice (KRS: 0000254883).
    2. Powyższe dane osobowe przetwarzane będą przez PowerJobs Sp. z o.o. zgodnie z udzielną przez Panią/ Pana zgodą (podstawa prawna przetwarzania: art. 6 ust. 1 pkt a) RODO), w celu otrzymania Newslettera wydawanego przez PowerJobs Sp. z o.o.
    3. Podanie powyższych danych osobowych nie jest wymogiem ustawowym, umownym lub warunkiem zawarcia umowy. Nie jest Pan/Pani zobowiązany/a do podania powyższych danych osobowych, jednak brak ich podania uniemożliwi realizacje ww. celu.
    4. Posiada Pan/ Pani prawo dostępu do treści swoich danych, w tym otrzymania ich kopii i ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie, jeśli została udzielona. Wycofanie zgody nie wpływa jednak na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem; oświadczenie o cofnięciu zgody na przetwarzanie danych osobowych należy złożyć w siedzibie PowerJobs Sp. z o.o. lub przesłać na adres mailowy zgody@powerjobs.pl . Cofnięcie zgody na przetwarzanie danych osobowych skutkuje brakiem możliwości realizacji ww. celów przetwarzania.
    5. Dane osobowe są udostępniane przez PowerJobs Sp. z o.o. upoważnionym pracownikom i osobom współpracującym z PowerJobs Sp. z o.o. na podstawie umów cywilnoprawnych, przez których realizowany jest cel przetwarzania.

    Jaki rodzaj pracy /stanowisko Cię interesuje?

    (możesz wybrać kilka)

    Stanowisko

    Jaka lokalizacja pracy będzie dla Ciebie możliwa?

    (możesz wybrać kilka)



    Jaki region Polski Cię interesuje?

    Region

    Pomiń

    Od zapisania się do newslettera PowerJobs dzieli Cię jeszcze tylko jeden mały krok!

    Potwierdź swój zapis i pobierz e-book „Rozmowa kwalifikacyjna od A do Z”, klikając na link znajdujący się w wiadomości przesłanej na podany w formularzu adres e-mail. Jeżeli nie widzisz wiadomości, koniecznie sprawdź folder SPAM.

    Od zapisania się do newslettera PowerJobs dzieli Cię jeszcze tylko jeden mały krok!

    Potwierdź swój zapis i pobierz plik, klikając na link znajdujący się w wiadomości przesłanej na podany w formularzu adres e-mail. Jeżeli nie widzisz wiadomości, koniecznie sprawdź folder SPAM.